Пролетта не чака никого

Пролетта не чака никого. Бърза да обуе светлите обувки и да метне цветната чанта през рамо. Нетърпелива е. Понякога е досадна в своята припряност, но всички я харесват. Очаквана е и това я прави специална. А тя го знае. Колко е самонадеяна! Появява се с наперена походка. Заслепява ни със слънчевите си лъчи и дори за миг не предполага, че някой би могъл да е отблъснат от нейната особа. Дори арогантността ѝ се прощава. И какво ако ни е подлъгала? Ако тъкмо започващите да се стоплят души зъзнат под мокрите снежинки и ледения вятър. Какво от това? Важното е, че тя идва. Ние може да чакаме. Тя не.

Пролетта не чака никого. Капризна е, но и ухажвана. Всеки иска да усети нейната прегръдка и да потъне в цветния ѝ поглед. Понякога ми е жал за зимата. Хулена от доста, обичана от малцина, харесвана от тези, които се научават да вдишват нейната свежест и съвършенство. Красотата на зимата е чиста, неподправена, но е от време на време – в планината, далеч от хорските тюхкания за непочистените пътища и заледените стъкла. Зимата е красива, но не за всеки поглед и не за всяко сърце. И тогава се появява пролетта – наперена, цъфтяща, жадувана. Всички я искат. Никой не подлага на съмнение нейните прояви на нетърпение и горделивост. Само едно вдъхване от нейното ухание и мислите ни се замайват.

Пролетта ни кара да мечтаем, да се надяваме, да се борим за всяка открадната минута, прекарана навън, за всеки полъх на топлия вятър, който разбърква косите ни. Научава ни да обичаме дъжда. Подготвя тялото ни за горещината на нажеженото лято. Понякога дори не чака да се подготвим, да разкършим схваналите се крайници, да свалим дрехите. Няма търпение. Пролетта не чака никого. Идва, за да ни усмихне и остава, за да ни напомни, че всеки застой има своя край и всяка надежда има своето начало. Само трябва да се научим да я вдишваме с пълни гърди, за да помогнем на сърцата ни да усетят топлината на новия сезон. Пролетта може да не чака никого, но всеки чака пролетта. И тя винаги идва. Дръзка, наперена, но и нежна и ефирна, такава каквато само пролетта може да бъде.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s